Din experienta proprie:
1. Telefon cu GPS: am folosit Blackberry si Android
Plusuri: daca le ai deja nu mai arunci cu banii pe fereastra, aplicatii suficiente, poti folosi cam orice harta online pentru orientare
Minusuri: probleme cu autonomia in special la Android, senzitivitatea GPS relativ slaba (Android, pe mai multe modele vazute personal), destul de firave daca iau contact cu solul la o oarecare viteza, greu de gasit un mod de prindere pe ghidon care sa permita actionarea in timpul mersului pentru orientare, lipsa altimetru barometric in cele mai multe cazuri (cu exceptia a 2-3 modele cu Android, dar nu sunt convins ca aplicatiile stiu sa il foloseasca in acest caz)
Depinde de model: daca telefonul stie ANT+ (seria Xperia de la Sony de ex) se pot folosi senzorii Garmin pentru cadenta si puls, altfel pe Bluetooth se pot gasi monitoare de puls dar care sunt destul de scumpe.
2. Garmin seriile Outdoor (Dakota, Oregon, Montana, Etrex, etc), detin un Dakota 20
Plusuri: autonomie mare, > 12 ore cu un set de baterii pentru Dakota 20, poate folosi harta OpenStreetMap care ajuta mult la orientare mai ales in Macin

(multumim Marius!), se monteaza usor pe ghidon si permite orientarea facila pe teren, poate folosi senzorii Garmin pentru cadenta si puls (cel de viteza care poate fi folosit pe trainer in lipsa semnalului GPS nu merge), altimetru barometric, semnal GPS fara probleme chiar si prin padure.
Minusuri: relativ scumpe, lipsa posibilitatii utilizarii senzorului de viteza, daca vrei harti oficiale mai scoti niste bani din buzunar (desi se gasesc solutii si in acest caz

), altrimetrul nu afiseaza inclinarea in grade si in m/sec
3. Garmin seria Edge, aici Marius si Iulian pot comenta mai multe, eu zic numai din ce am citit.
Plusuri: excelent pentru antrenamente avand functii speciale pentru ciclism, semnal bun, folosesti toti senzorii Garmin, poate fi folosit indoor pentru viteza si puls, harta OSM pentru Edge 800, montaj pe ghidon, altimetru barometric care afiseaza in grade
Minusuri: scumpe, in afara de Edge 800 (din modelele care se fabrica inca) nu afiseaza harta, in rest poti urmari doar rutele incarcate
Recomand sa fie luate in ordine, treci la nivelul urmator daca ai nevoie de anumite chestii si daca ai bani

. Eu personal sunt foarte incantat de Dakota 20 pentru nevoile mele care nu implica performanta

.
In general aplicatiile de pe telefoane nu necesita conexiune de date, daca aceasta ajuta pentru o localizare mai rapida, iar ca sa incarci turele pe un site vei avea nevoie sa fii conectat (binenteles se poate de acasa pe Wifi).